Myomlar rahmin kas tabakasından köken alan iyi huylu tümörlerdir. Üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 20-25’inde görülürler. Boyutları küçük olduğunda belirti vermezler. 5-6 cm gibi daha büyük boyutlara ulaştıklarında ise ağrı, kabızlık, idrara sık çıkma, düzensiz kanama, kısırlık gibi sorunlara neden olabilirler.
Tedavi olarak genellikle myom (myomektomi) ya da rahmin tümü (histerektomi) alınabilir. Cerrahiye alternatif olarak girişimsel radyolojik yöntemlerle de ameliyatsız tedaviler uygulanabilir. Bu yöntemler embolizasyon ve ablasyondur.
Embolizasyon: Anjiografik bir yöntemdir. Kasık atardamarından girilerek myomu besleyen atardamarlara ulaşılır ve bunların içine tıkayıcı ajanlar verilir. Yöntem oldukça başarılı olmakla beraber üreme organlarına radyasyon verilmesi en önemli dezavantajıdır.
Ablasyon: Ultrasonografi kılavuzluğunda mikrodalga ya da radyofrekans iğneleri ile ciltten ya da vajen yoluyla myomun içine girilir ve sonrasında myom yakılır. İşlem genel anestezi eşliğinde yapılır. Ciltte kesi yapılmaz. Ablasyon genellikle 10-20 dakika sürer. İşlem sonrasında hasta aynı gün taburcu edilebilir. Bu yöntemle yaklaşık bir yıl içerisinde myomlar % 50-70 arasında küçülür. Hastanın şikayetleri büyük ölçüde düzelir.