Tiroid nodülleri toplumda % 30-40 gibi yüksek oranlarda görülmektedir. Bu nodüller katı (solid), sıvı (kistik), sıcak (hiperaktif), soğuk (hipoaktif), iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olabilirler. Nodüllerin kanser olma olasılığı % 5-10 arasındadır.
İyi huylu olan nodüllerin tümüne ablasyon işlemi yapılabilir. Bu yönden nodüllerin katı-sıvı, sıcak-soğuk, tek ya da çok sayıda olmasının bir önemi yoktur. Çok büyük nodüllerde ise işlemin tekrarlanması gerekebilir ya da hasta operasyonu tercih edebilir. Tiroid kanseri olgularında ise nodül boyutu 2 cm'den küçükse ve lenf bezlerine yayılım yoksa ablasyon ile tam tedavi sağlanır.
Ablasyon işlemi öncesinde nodülün kanser riskinin ve boyutlarının değerlendirilmesi yönünden deneyimli bir radyoloji uzmanı tarafından ultrasonografik inceleme yapılmalıdır. Bu değerlendirme sonrasında mutlaka biyopsi de yapılmalıdır. İşlem öncesinde hasta ile görüşülür ve işlemin avantajları ve olası riskleri hakkında ayrıntılı bilgi verilir.
İşlem ultrasonografi eşliğinde yapılır. Anestezi doktorumuz da işlem sırasında bulunmakta olup hastaya damar yolu açarak, hafif sedasyon (sakinleştirici) vermekte, ayrıca nabız ve tansiyonunu da kontrol etmektedir. Böylece işlemin daha rahat ve güvenli geçmesini sağlamaktayız. Cilde ve tiroid bezi kapsülü üzerine lokal anestezi verdikten sonra mikrodalga ya da radyofrekans sistemi ile yakılacak olan nodülün içerisine girip nodül boyut ve sayısına göre 10-40 dakika arasında ablasyon uygulamaktayız.
İşlem bittikten sonra boyun bölgesine buz uygulaması yapılmaktadır. Hastamız yaklaşık 30 dakika kadar dinlendikten sonra evine gönderilmekte ve yaklaşık bir saat sonra yemek yiyebilmektedir. Ayrıca 5 gün süre ile ağrı kesici alması önerilir.
İşlemden sonra 1, 3, 6 ve 12 aylarda, daha sonra da yılda bir ultrasonografik kontrol yapılmaktadır. Nodüller genellikle bir ayda % 30-50, bir yılda ise % 60-80 oranında küçülür. Bazen işlem sonrasında çevre sinir ve önemli yapıları korumak için bir miktar nodül dokusu yakılmadan bırakılabilir ya da çok büyük nodüllerde de bir miktar canlı doku kalabilir. Bu kalan dokular bir yıl takip sonrasında gerekirse ablate edilebilir. Ayrıca yıllar içerisinde hastaların % 10’unda nodülde yeniden büyüme oluşabilir. Bu durumda da ablasyon işlemi rahatlıkla tekrarlanabilir.
Ablasyon İşleminin Başlıca Avantajları:
Olası Riskler ve Komplikasyonlar:
Deneyimli ellerde ablasyon işlemine bağlı komplikasyonlar oldukça nadirdir.