Tiroid nodüllerinin kanser olma olasılığı % 5-10 arasındadır. Bunların % 75’i oldukça iyi seyirli olan papiller kanserlerdir. Papiller kanserlerin 1-2 cm kadar çapa sahip olanları çok yavaş büyüdüğü için cerrahi yerine aktif olarak ultrasonografik takip de yapılmaktadır. Ancak bunların çoğu yavaş yavaş büyümekte ya da hastanın endişesi nedeniyle ameliyat edilmektedir.
2 cm'den küçük papiller kanserlerde ablasyon çok iyi bir tedavi seçeneğidir. İşlemde genellikle radyofrekans ya da mikrodalga ablasyon yöntemleri tercih edilmektedir. Son yıllarda kriyoablasyon da uygulanmaktadır. Küçük papiller kanserlerde deneyimli ellerde ablasyon işlemi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır ve tüm kanserli doku öldürülür. Sonra ölü doku bir yıl içerisinde ya tamamen kaybolur ya da iyice küçülür. Bu şekilde hasta tiroidini kaybetmeden kanserden kurtulmuş olur. Ömür boyu tiroid ilacı almasına gerek olmaz. İşlemden sonra nüks ya da kalıntı çok nadirdir. Böyle bir durumda ablasyon işlemi rahatlıkla tekrarlanabilir.
Diğer tiroid kanserlerinde ablasyon henüz tercih edilen bir yöntem değildir. Bununla beraber folliküler lezyon/kanser olarak adlandırılan grupta da ablasyon uygumalarının başarılı olduğuna dair çalışmalar vardır.
Bir de daha önce ameliyat olmuş, daha sonra boyun lenf bezlerinde metastaz gelişmiş kanser olgularında özellikle hastanın yeniden ameliyat olmasının güçlüğü nedeniyle ablasyon tedavileri de tercih edilebilmektedir ve sonuçlar da oldukça iyidir.