Tiroid Biyopsisi

Tiroid nodüllerinin kanser olma olasılığı % 5-10 arasındadır. İyi-kötü huylu nodüllerin ayrılması için öncelikle deneyimli bir doktor tarafından yapılan tiroid ultrasonografisi yapılmalıdır. Kötü huylu nodüllerin büyük bir kısmında oldukça tipik ultrasonografik özellikler görülür. Ultrasonografi sonrasında özellikle büyük nodüllerden ve kanser riski taşıyan nodüllerden ince iğne ile biyopsi yapılması uygundur. Ultrasonografide tipik olarak iyi huylu özellikler gösteren, 2 cm. den küçük nodüllerde biyopsi gerekli değildir.

İnce iğne aspirasyonu öncesinde lokal anestezi genellikle tercih edilmez. Ancak cilde krem ya da sprey şeklinde topikal anestezik uygulanması hastanın ağrısını azaltır. Biyopsi uygulanacak nodüllere üç kez ince iğne ile girilerek örnek alınması doğru yaklaşımdır. Deneyimli ellerde biyopsi yapıldığında biyopsi işleminin riski çok azdır. Minimal düzeyde ağrı olabilir. Bunun için işlem sonrasında buz uygulanabilir ve ağrı kesici verilebilir. Nadiren biyopsi sırasında tiroid bezi ile cilt arasında kanama oluşabilir. Bu kanama kendini sınırlayan bir kanamadır. Ağrı ve ciltte morarmaya neden olabilir. Yine buz uygulanması ve ağrı kesici verilmesi uygun olur.

İnce iğne aspirasyon biyopsisi ile nodüllerin yaklaşık % 90’ında iyi-kötü huylu ayrımı sağlanabilir. Bu yöntemde sadece hücre alındığı için nadiren de olsa alınan örnek tanı için yeterli olmayabilir. İnce iğne biyopsisi ile tanı koyulamazsa daha kalın bir iğne ile yapılan kesici biyopsi yöntemi de uygulanabilir.